Okategoriserade

Murtomaahiihto Suomessa

Hiihto on perinteisesti ollut suosittu laji Suomessa, muissakin Pohjoismaissa sekä Venäjällä että Kanadassa. Ja miksipä ei olisi, normaalisti puitteet harrastamiseen ovat hyvät, sillä talvikausi on pitkä ja lumipeite hyvä eteläistäkin Suomea myöten, tosin aivan viime vuosina pysyvä lumipeite on eteläänkin saatu melkoisen myöhään. Mutta Suomessa hiihdon harrastajia riittää pitkälti yli miljoona, ja latuverkostoja tehdään ympäri Suomen satoja kilometrejä, niin metsiin kuin jäällekin.

Hiihto on suomalaisten kolmanneksi suosituin harrastus pyöräilyn ja kävelyn jälkeen. Moni tosin vannoo, ettei enää ikinä laita monoja ja suksia jalkaan sen jälkeen kun joutui koulussa tätä pakkopullaa harrastamaan, mutta suosittelen ainakin kokeilemaan, sillä omatoimisesti harrastettuna se on paljon miellyttävämpää kuin veren maku suussa koulujen välisissä hiihtokilpailuissa. Eikä harrastuksen aloittamiseen vaadita kovin suuria investointeja. Tarvitaan vain sukset sekä sopivat monot ja sauvat. Sekä tietysti aimo annos reipasta urheilumieltä. Hiihdossa on myös se hyvä puoli, että mikäli ei ole tarkoitus koko perheen hiihtää samaan aikaan, voi kokeilla myös kuinka hyvin pärjää vain yksillä suksilla ja hommata monot sen mukaan mikä on perheen tarve. Esim. samankokoiset perheen aikuiset ja lapset saattavat pärjätä vain yksillä suksilla. Mutta se on ihan makuasia. Totta kai kannattaa hankkia koko perheelle omat välineet, niin pääsee yhdessä ladulle.

Koska maastohiihto on kestävyysliikuntaa, on se myös erinomainen kuntoilumuoto alentamaan verenpainetta. Se tekee hyvää koko verenkiertoelimistölle ja vähentää sydän- ja verisuonitauteja, puhumattakaan siitä mitkä sen vaikutukset ovat lihaskunnolle. Suuret lihasryhmät ovat aktiivisesti liikkeessä koko ajan mutta silti se on turvallista nivelille, joten myös iäkkäät ja ylipainoiset voivat hiihtoa harrastaa huoletta koska rasituksen teho on aivan itse säädeltävissä.

Suomalaiset ovat myös kautta aikojen pärjänneet kansainvälisissä hiihtokisoissa, tosin vuoden 2001 Lahden kisojen hemohes-skandaali hieman naarmuttikin suomalaisten hiihtäjien mainetta, kun kuusi Suomen maastohiihtojoukkueen nimekästä hiihtäjää kärähtivät dopingin käytöstä. Mutta jos katsotaan suomalaisten saavutuksia ennen näitä kohtalokkaita kisoja, on historian kirjoihin tallentunut niin monia olympiatason hiihtäjiä, että se oli lähestulkoon ihme, jos Suomi ei etenkään pitkän matkan hiihdosta mitalia saanut. Tänä päivänä on hieman kirittävää jotta entisaikojen menestykseen päästään, mutta sormet ristiin jotta Sotshin olympialaista olisi jotain kotia tuotavaa.