Vinkit

Kotimainen maastohiihto tänä päivänä

On sanomattakin selvää, ettei Suomen menestys maastohiihdon parissa ole viime vuosina ollut toivottua, ei kansan mielestä ja tuskin myöskään hiihtoliiton mielessä. Kaikkien huulilla on siltikin se yli 10 vuotta sitten sattunut skandaali omissa kotikisoissa, kun kuusi arvostettua hiihtomaajoukkueen jäsentä kärähti dopingin käytöstä, ja kerran menetettyä luottamusta on vaikea rakentaa uudelleen. Ja vaikka luottamus saataisiinkin takaisin, on vaikea saavuttaa uudelleen tätä samaa menestystä hiihdon parissa, jota suomalaiset saivat aina 50-luvulta lähtien seuraavat kolmekymmentä vuotta. Jo 90-luvulla menestys alkoi pikku hiljaa valua alaspäin kuin lehmän häntä, ja tämän päivän menestys.. niin, mikä menestys? Muutama hassu onnistuminen siellä täällä ei tee ketään vielä menestyjäksi, niin karulta kuin se kuulostaakin.

Sotshin olympialaiset ovat aivan kulman takana, ja sinne myös matkaa Suomen hiihtomaajoukkue. Jokaiselle mukana olevalle hiihtäjälle on valittu ainakin yksi päämatka, johon hän ainakin osallistuu. Pietä jännitysmomenttia toki ON ilmassa, kun yksi jos toinenkin hiihtäjä on flunssaa potenut, mutta tällä hetkellä päävalmentaja Magnar Dalen sekä joukkueen lääkärin Jari Havelan mukaan tilanne pitäisi olla kunnossa ja hiihtäjien terveitä. Mutta kuinka paljon sairastelu on vaikuttanut joukkueen treenaamiseen, se jää nähtäväksi kisojen alettua. Ainakin seuraavilla matkoilla suomihiihtäjiä voi seurailla ja ne ovat sekä naisten että miesten yhdistelmäkilpailut vapaalla ja perinteisellä, miesten ja naisten sprintit sekä naisten 30 km:n vapaan tyylin hiihto.

Nyt jos koskaan kannattaa muuten käydä jättämässä olympialaisia koskevat vedot Betsafen sivulla mikäli haluaa päästä osalliseksi olympiahumujen rahapoteista ja saada pientä jännitystä kotisohvalla seuraamiseen. Pikainen silmäys listoihin osoitti sen, ettei Suomen miehillä kisoissa ole luottoa, ainakaan vedonlyönnin osalta, mutta muun muassa naisten sprinttijoukkuetta voi käydä veikkaamassa voittajaksi huimalla kymmenen kertoimella. Siihen kymppi likoon niin satanen voi olla taskussani ennen kuin huomaatkaan. Kannattaa ilman muuta tarttua Betsafen vetokohteisiin ja kokeilla onneaan myös muissa talviolympialaisten lajeissa kuten vaikka yhdistetyssä ja ampumahiihdossa, jossa myös on suomalaisia mukana.

Onhan toki maastohiihtoa olympialaisten ulkopuolellakin eli maastohiihdon maailman cup, joka pyörähti käyntiin marras-joulukuun vaihteessa Kuusamossa. Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että Suomen naisissa Anne Kyllönen on maailman cupin pisteissä sijalla seitsemän, kun jäljellä on enää maaliskuun aikana käytävät kisat. Naisten menestys maailman cupissa ei lepää ainoastaan Kyllösen harteilla, vaan 20 parhaan naisen joukossa on kolme muutakin huippunaista eli Kerttu Niskanen sijalla yhdeksän, Krista Lähteenmäki sijalla kymmenen sekä Aino-Kaisa Saarinen sijalla 13.