Vinkit

Hiihdon tila Suomessa

Suomi on yksi historian suurista hiihtomaista. Arvokilpailujen alusta asti Suomella on ollut tasaisen hyviä ja menestyneitä nais- ja mieshiihtäjiä ja laji on kuulunut kestosuosikkeihin suuren yleisön keskuudessa. Suomessa hiihto oli aikoinaan lajina tärkeä suomalaisille, sillä aiemmin suksilla kuljettiin moneen paikkaan ja hiihto on kuulunut olennaisesti jokaisen suomalaisen taitoihin.

Lahden dopingskandaali tuhosi Suomen hiihdon

Vuonna 2001 kaikki kuitenkin muuttui: kuusi suomalaista menestynyttä hiihtäjää, Jari Isometsä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho ja Virpi Kuitunen jäivät kiinni Lahden kotikisoissa dopingaine Hemohesin käytöstä. Kilpailijat menettivät kisoista saadut mitalit ja maastohiihtojoukkueen päävalmentajat saivat elinikäisen toimitsijakiellon, samoin kuin kaksi joukkueen lääkäriä.

Kohun jälkeen Suomen hiihdontaso lopahti lähes nollapisteeseen. Arvomitalien menetyksen lisäksi Hiihtoliiton maine ryvettyi pahasti kohussa ja lisäksi se kärsi myös taloudellisia tappioita. Kun maan hiihdon kärkinimet olivat poissa pelistä, jouduttiin aloittamaan nousu lähes pohjalta asti.

Hiihtoliitto on tehnyt myös paljon työtä antidoping-ohjelman avulla, jonka tarkoituksena on ollut palauttaa hiihdon maine maassamme kohua edeltävälle tasolle. Antidoping-ohjelman keulakuvana on toiminut Aino-Kaisa Saarinen.

Moneen vuoteen menestystä ei edes odotettu ja hiihto ja sen arvostus kulkikin pohjamudissa. Monet kiinni jääneet urheilijat olivat pitkän linjan urheilijoita, joiden raskaita harjoitustapoja ja kahmittuja mitaleita oltiin koko kansan puolesta arvostettu. Doping-kohun jälkeen harjoittelua ja monta asiaa on jouduttu miettimään uudesta näkökulmasta.

Uuteen nousuun

Nousu kohti pistesijoja ja arvokisa menestystä on käynyt hitaasti, eikä kirkkaimmista mitaleista taistella edelleenkään suurena rintamana. Muutamia iloisia yllätyksiä on jo kuitenkin nähty ja Suomen hiihtokansa on saanut hieman balsamia haavoilleen. Vuonna 2014 Sotshin Olympialaisissa koettiin suuren juhlan tuntua, kun Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen saavuttivat menestystä parisprintissä napaten kisasta sen kirkkaimman mitalin.

Tulevalta kaudelta voidaankin odottaa jo hyviä tuloksia ja jännittää ainakin tämän kaksikon puolesta, joka vie nyt Suomen menetettyä hiihtomainetta kohti uutta tulemista. Hiihto nousee taatusti myös yhdeksi kiinnostavimmista vedonlyöntilajeista. Kauden alkaessa vedonlyöntitilastoja voi seurata Betssonista – sivuston kertoimet antavat hyvää osviittaa urheilijoiden menestyksestä. Ja mikäli kertoimet osuvat mielestäsi kohdilleen, kannattaa myös omaa menestystä koettaa laittamalla rahat likoon suosikkinsa puolesta.