Vinkit

Kuinka tulla hiihdon ammattilaiseksi?

Kun lukee muutamankin hiihtäjän portfoliota, käy ilmi, että kaikki hyvät hiihtäjät ovat enemmän tai vähemmän hiihtäneet aivan pienestä asti. Heillä on hyvä fyysinen kunto ja psyyke kunnossa. He käyttävät lajiinsa aikaa ja rahaa, ja treenaavat niin kesällä kuin talvellakin.

Optimaalisin ikä alkaa viimeistään treenaamaan kohti ammattilaisuraa on 15–16 vuotiaana, jolloin kroppa alkaa olemaan muodostunut siihen, mitä se tulee olemaan aikuisenakin. Toki kasvaahan se vielä, mutta viimeistään 20-vuotiaana pitäisi alkaa treenaamaan täysillä, mikäli jonkinlaista menestystä haluaa. Kaikista paras olisi, kun olisi aivan pienestä asti harrastanut jotakin kestävyyslajia, on se sitten juuri hiihtoa tai yleisurheilua, mutta ilman kestävyysharjoittelua ei saavuteta tuloksia. Mutta jos lajitavoitteet ovat selkeät jo nuorena, voi alle 15 vuotiaanakin harjoitella kolmesta neljään sataan tuntia vuodessa, mikäli kroppa salliii tämän. Vanhemmaksi tullessa lisätä treenikertojen määrää ja pituutta, jolloin parikymppisenä alkaa harjoitustunteja vuodessa olemaan lähes tuplaten sen, mitä juniorina.

Yhtä tärkeää, ja ehkä jopa vieläkin tärkeämpää kuin omata hyvä pohjakunto on se, että tekniikka on hallussa. Vaikka kestävyyttä olisikin, mutta tekniikka tökkii, on se sama kuin yrittäisi lähteä maailmanvalloitukseen ilman minkään laista suunnitelmaa. Ja tähän tekniikkaan juuri tarvitsee apua valmentajalta, ja sitä voi yrittää opiskella myös omatoimisesti netin ja erilaisten opasten välityksellä. Esim. netistä löytyy hyvä artikkeli hiihto-lehden sivuilta, jossa annetaan kirjallisesti vinkkejä hyvää tekniikkaan. Juttua voi lukea täältä http://www.hiihto-lehti.fi/Default.aspx?tabid=3511.

On myös muutamia pikkujuttuja, jotka voivat auttaa pääsemään Mietaan jalanjäljille. Kuten aiemmin todettu, kaikenlainen kestävyysharjoittelu on hyväksi ja yhtenä hyvänä lajina apuna voi käyttää sauvakävelyä. Se auttaa koordinoimaan käden ja jalan rytmiä. Myös hyvistä keskivartalon lihaksista on apua hiihtotekniikassa ja kun korsetti on kasassa, eivät paikatkaan kipeydy niin helposti.

Mutta harjoittelussa kannattaa muistaa, ettei sitä Roomaakaan rakennettu päivässä, ja ammattilaiseksi tuleminen vaatii vain sitkeää harjoittelua.